A Fluence felhatalmazza a fejlesztőket, hogy valós időben aggregálják, tárolják és feldolgozzák a blokklánc-adatokat decentralizált forrásokból

TL; DR: A Fluence peer-to-peer technológiát használ az engedély nélküli elosztott felhő táplálására az adatbázisok és a webes alkalmazások számára. A cég már elindította a Tesnet korai verzióját, az úgynevezett Devnet-t, és az SQL (LlamaDB) és a NoSQL (Redis) adatbázisokat egy decentralizált környezetbe hordozta. Ez megkönnyíti a fejlesztők számára a decentralizáció előnyeinek kiaknázását ismerős eszközök használata közben.


Ennek oka van, hogy manapság mindenki a decentralizációról beszél – és ez jó.

A decentralizált hálózatok peer-to-peer alapon működnek, az információhoz hozzáférő közvetítő használata nélkül. A közvetítő kizárásával a felhasználók pénzt takaríthatnak meg, élvezhetik a fokozott adatvédelmet, és ami a legfontosabb: szabadon használhatják az internetet a személyes adatok feláldozása nélkül..

Manapság a decentralizált alkalmazások, vagy a dApp-ok, egyre népszerűbbek, de az őket általában tápláló blockchain-hálózatok, például az Etherum, korlátozott skálázhatósággal, magas késéssel és költséges tranzakciós díjakkal vannak sújtva..

Az Ethereum hálózat minden csomópontjának ugyanazokat az adatokat kell megismételnie és feldolgoznia, ami biztonságossá teszi a rendszert, de messze nem költséghatékony.

Míg az Ethereum garantálja a magas biztonságot, és a technológia méretezésére számos módszer létezik (például szilánkoláson keresztül), a legtöbb modern alkalmazás bizonyos fokú összetettséget és funkciókat igényel, amelyekre az Ethereumot nem tervezték. Ez egy „hibrid” megközelítést eredményez a dApp-ok létrehozásában: a dApp egy intelligens szerződést tartalmazna egy blokkláncon és egy hagyományos központosított felhőben futó hátteret..

és logó

Jelenleg Ponomarev társalapítója és COO adta nekünk a Fluence lapátot.

A fluencia azért jött létre, hogy a fejlesztők modern alkalmazásokat építhessenek, miközben decentralizált környezetben maradnak.

„Ahhoz, hogy a dApps méretezhető legyen, miközben továbbra is decentralizált marad, decentralizált tárolásra, adatbázisokra és számítási teljesítményre van szükség” – mondta Jevgenyij Ponomarev, a Fluence társalapítója és COO. “Úgy döntöttünk, hogy elkezdenek dolgozni az adatbázis-hálózati technológián.”

Ehhez az Evgeny és a társalapítók, Alexander Demidko és Dmitrij Kurinskiy kihasználták az elosztott rendszerek tervezésével és a kriptovalutákkal kapcsolatos kombinált tapasztalataikat, hogy egy decentralizált adatfeldolgozó hálózatra építsenek..

Most, majdnem két évvel a projektben, a társaság kiadott egy fehér könyvet, elindította a Devenet-et, SQL és NoSQL adatbázist szállított a Fluence-hez, és számos alapvető funkciót elkészített. A Fluence körvonalazta a Fluence ütemtervében elért haladást és a jövőbeli terveket.

Végül az engedély nélküli infrastruktúra lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy több decentralizált forrásból származó adatokat gyűjtsenek, tárolhassanak és feldolgozzanak. Ez egy megbízhatatlan lekérdezési réteget képez, amely a blockchain-adatokat könnyen felfedezhetővé, kereshetővé és felhasználhatóvá teszi számos alkalmazás számára.

Engedély nélküli elosztott felhő

Jevgenyij szerint nem minden dApp van igazán decentralizált.

“Néhány ember, aki éppen most épít fel a dApp-ot, rendelkezik egy apró kóddal, amely egy intelligens szerződésen található a blokkláncon, ám hatalmas mennyiségű üzleti logikájuk van egy hagyományos felhőn, például egy Amazon szerverre ülve” – ​​mondta. “Ez az alkalmazást elvégre nem annyira decentralizáltvá teszi.”

A fluencia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az üzleti logikát egy decentralizált típusú hálózatra helyezzék át, és továbbra is lehetővé teszik a méretezhetőséget anélkül, hogy az AWS-hez hasonló hiperszámlálóhoz lenne kézbilincset. Evgeny azt mondta, hogy ehhez decentralizált számítási platformra van szüksége.

A Fluence hálózat ábrázolása

A Fluence decentralizált adatbázis-technológiája a dApp-okat skálázhatóvá teszi.

“Amikor gondolkodunk, az adatbázis nem csak az adatokról szól” – mondta. „Vannak olyan számítások, amelyek ezen adatok mellett funkciókat hajtanak végre, így feldolgozhatjuk azokat, de ezt optimális módon kell elvégeznie. Ezért találták ki az adatszerkezeteket és az indexeket. “

Alapvetően ezek a mechanizmusok kódot alkalmaznak az adatokra egy hagyományos, központosított hálózatban. “Ha a decentralizált hálózat adataira szeretné alkalmazni a kódot, akkor néhány csomóponthoz függetlenül alkalmaznia kell azt” – mondta Evgeny. “Ezeknek a csomópontoknak konszenzust kell elérniük minden egyes műveletnél, és a konszenzus eredménye visszatér annak a felhasználónak, aki megadta a lekérdezést.”

A Fluence hálózat két rétegből áll, amelyek alacsony késleltetést és nagy teljesítményt biztosítanak: valós idejű feldolgozási rétegből és kötegellenőrzési rétegből. Tág értelemben a hálózat – amely a külső ügyfelek által küldött tranzakciók alapján számításokat végez – hasonlóan működik, mint a blockchain

“Még mindig decentralizált és konszenzust igényel” – mondta Evgeny. A blokkláncokkal ellentétben a Fluence képes termelési szintű alkalmazásokat és adatbázisokat befogadni, ami sokkal könnyebbé teszi a Web 3 fejlesztését..

“Amit építünk, úgy néz ki, mint a láncszem, és olyan szaga van, mint a láncszem, de nem a láncszem” – mondta Evgeny. “Ez egy másik decentralizált hálózat.”

Jelenlegi és kialakulóban lévő használati esetek

A Fluence hálózat két különböző felhasználói típust fog kiszolgálni. Az első, Evgeny mondta, azok, akik már decentralizált alkalmazásokat építenek. Ez a csoport magában foglalhatja azokat az egyedi fejlesztőket vagy cégeket, amelyek alapvető értékjavaslatként használják a decentralizációt.

A vállalat olyan egyedi fejlesztőket is megcéloz, akik hagyományos központosított alkalmazásokon dolgoznak. “Ha van egy alkalmazásuk, és függetlenek akarnak lenni bizonyos felhőktől, szerverektől vagy jogosultságoktól, a Fluence nagyszerű megoldás lenne” – mondta Evgeny..

A fejlesztőknek nem kell extra munkát végezniük, mivel a meglévő szoftverek könnyen átvihetők a Fluence-hez, miután összeállították a WebAssembly-rel, a webes alkalmazások bináris utasításformátumával. A Fluence platform kihasználja a formátumot gyors, determinisztikus és ellenőrizhető számítások biztosításához, amelyek létfontosságúak a funkcionalitás szempontjából..

A használati esetek eltérőek. A hálózat felhasználható a statikus adatok decentralizált tárolására, és a dinamikus ügyfélkérések a Fluence tetején futó decentralizált adatbázis segítségével is elérhetők..

Ezen felül most már elérhető a népszerű RedSis nyílt forrású NoSQL adatbázis villája, és az összes adatbázis egyetlen kattintással elindítható a Fluence Network Irányítópulton – ezáltal a technológia még jobban megközelíthető a fejlesztők számára.

Június 22-től 23-ig a Fluence Labs egyesítette erőit az Arweave-vel egy decentralizált webes hackathonra, ahol bárki két nap alatt elkészíthet egy alkalmazást a Web 3 számára az általa kínált technológiai verem segítségével..

A vállalat Moszkvában és Minszkben sikeres hakatonokat is rendezett, amelyek arra ösztönzik a fejlesztőket, hogy alkalmazásukat a Fluence tetejére építsék. Ezek az események elősegítették a technológia elfogadásának felgyorsítását, miközben bebizonyították, hogy alkalmazás létrehozható csak a decentralizált technológiai köteg használatával..

A már ismert adatbázisok egy decentralizált hálózaton

Ami a jövőbeli terveket illeti, a Fluence továbbra is teljes értékű, engedély nélküli elosztott felhővé alakul majd adatbázisok és webes alkalmazások számára. A Testnet kitöltése után a vállalat megkezdi a fizetési és vitarendezési modellek kidolgozását. A Fluence hálózat végső nyilvános elindítását még nem tervezik.

Időközben Evgeny azt mondta nekünk, hogy a cég a közelmúltban a WebAssembly-hez másolta a közismert nyílt forrású NoSQL adatbázist, a Redist..

“A Redis most már elérhető egy decentralizált hálózaton” – mondta. “Az adatokkal továbbra is dolgozhat egy ismerős felületen keresztül, és ez egy decentralizált hálózaton lesz.”

Az ezen irányba következő következő lépés a nyílt forráskódú SQL adatbázis, az SQLite, a WebAssemblybe történő portolása. “A fejlesztők már használják ezeket a hagyományos adatbázisokat, és nem akarnak új dolgokat tanulni” – mondta Evgeny. “Ilyen módon működhetnek tovább, és minden ugyanaz, kivéve most, hogy egy decentralizált hálózaton telepítik.”

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map